Венчета от лимец

Лесни за приготвяне бисквити, слепени със сладко от сини сливи.

Време за приготвяне: 45 мин.
Трудност: Лесна рецепта

Продукти (за 60бр.) :

  •  200 гр. кокосово масло
  • 4 суп. л. ленено семе (едро смляно)
  • 4 суп. л. вода
  • 60 гр. ксилитол
  • 4 суп. л. кленов сироп
  • 600 гр. пресято брашно от лимец (най-добре да е прясно смляно)
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч. л. канела
  • лимонова кора от половин лимон (настъргана)
  •  ½ к.л. ванилия
  •  мармалад от сливи (без захар) за слепване (може да се замени с друг вид)
  •  смлени орехи за овалване

Начин на приготвяне:

  1. Брашното се пресява.
  2. Лененото семе се залива с водата.
  3. Кокосовото масло се разтопява на водна баня и след това леко се охлажда.
  4. Във вече пресятото брашно се прави кладенче в средата, сипва се охладеното кокосово масло, ксилитолът, кленовият сироп, накиснатото ленено семе, содата, лимонената кора и другите ароматите.
  5. Замесва се тесто  (понеже е маслено, тесто трудно се събира), но за да се разточи добре и да оформят лесно  курабийките, се използва лист пергаментова хартия. Върху нея се поставя част от тестото, покрива се със стреч фолио и се разточва на лист с дебелина до 1/2 сантиметър.
  6. С малка чаша (диаметър 4 см.) се оформят курабийките и се подреждат се в тава, покрита с пергаментова хартия.
  7. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 мин.
  8. Изпечени и изстинали, се слепват две по две с мармалад, като леко се притискат.
  9. Получената двойна курабийка се овалва по външната окръжност в смлени орехи, за да полепнат добре частиците орехи по мармалада.
  10. Сладките ще омекнат от мармалада, ако изчакате известно време.
  11. Сервира се в удобна за Вас чиния или плато.
Откъде да купя