Сладък великденски хляб с брашно от лимец

Продукти:

  • 2 1/2 ч. ч. брашно от лимец
  • 2 1/2 ч. ч. пшеничко брашно
  • 4/5 ч. ч. топла вода
  • 5 яйца
  • 5 суп. л. зехтин
  • 2/3 ч. ч. кленов сироп или мед
  • 1 опаковка суха био мая, подходяща за 500гр брашно
  • 1/2 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички горе описани продукти вечерта - първо разбийте яйцата със солта и зехтина, после разтворете кленовия сироп / меда в топлата вода и към всички мокри съставки добавете брашното. Поставете получената смес в предварително намаслена купа. Намажете тестото със зехтин и покрийте съда с найлоново фолио. Сместа трябва да бъде поставена в хладилник за през нощта, като по този начин се забавя процеса на втасване на тестото.
  2. На сутринта, поставете тестото върху набрашнена повърхност и започнете да месите, добавяйки брашно, ако е необходимо. За да разберете, че сместа е готова, трябва да натиснете тестото с пръст и то да приеме първоначалната си форма. След това поставете отново в купата, покрийте с найлоново фолио и го оставете в хладилника за още една нощ.
  3. На следващата сутрин отново поставете тестото върху набрашнена повърхност и го разделете на три равни части. Оформете ги така, че да могат да се сплетат на плитка, като притиснете в двата края, за да се запази цялостта на козунака. Към всяка плитка можете да прибавите стафиди, локум, мармалад, шоколад по Ваш вкус.
  4. Поставете оформеното тесто в предварително набрашнена тава, като го намажете добре с жълтък. Можете да украсите тестото с натрошени бадеми, локум, стафиди и др.
  5. Печете във фурна при 220°С  за около 40 минути. Поглеждайте сладкия хляб периодично и ако видите, че отгоре започва да се препича, поставете алуминиево фолио, за да не изгори.

Добър апетит и весели Великденски празници!!!

Откъде да купя