Салата с миди и зелен лук

Салатата може да бъде приготвена и с микс морски дарове.

Време за приготвяне: 10 мин.
Трудност: Лесна рецепта

Продукти:

  • 1 ч. ч. лимец
  • 2 ч. ч. вода
  • 2бр. средно големи пресни салати
  • 100гр. рукола
  • 2бр. моркови, настъргани предварително
  • 3бр. средно големи домати, нарязани на кубчета
  • 300-400гр. сварени миди (без черупките)
  • 1 стрък зелен лук, ситно нарязан
  • 4-5 с.л. зехтин
  • 1бр. лимон / балсамов оцет
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

За да приготвите салатата можете да използвате:

     - Кълнове от Лимец. Зрънцата се накисват за 4-6 часа, след което водата се излива. Зърната трябва да се мокрят редовно (2-3 пъти на ден). Ще започнат да покълват на втория ден. Съхранявайте кълновете на хладно място. Винаги ги измивайте преди консумация:

     - Прясно пресовани лимецови ядки (мюсли);

     - Лимец, накиснат във вода за минимум 12ч. преди консумацията. Лимецът може да се накисне в (топла) вода за 12 часа, след което е готов за консумация и може да се добавя към супи, салати, кисело мляко за закуска и други; 

     - Сварен Лимец, който трябва да оставите да ври на слаб огън при често бъркане с дървена лъжица за около 30 минути. Свареният лимец може да се добави към всяко ястие, което обикновено бихте приготвили с ориз.

Внимание: Лимецът трябва да се измива добре преди накисване или готвене.

  1. Накъсайте прясната салата на едри парчета.
  2. След това прибавете руколата, настърганите моркови, доматите, зеления лук, лимеца и мидите.
  3. Овкусете салатата със сол, зехтин и лимонов сок / балсамов оцет на вкус.
Откъде да купя