Салата с лимец и риба тон

Свежа морска салата с лимонов дресинг.

Време за приготвяне: 10 мин.
Трудност: Лесна рецепта

Продукти:

  • 1 1/2 ч. ч. лимец
  • 3 ч. ч. вода
  • 1-2 средно големи пресни салатки
  • 2 пресни домата, нарязани на кубчета
  • 2 моркова
  • маслини
  • 185гр. риба тон
  • 1бр. лимон
  • 3 суп. л. зехтин

Начин на приготвяне:

За да приготвите салатата можете да използвате:

     - Кълнове от Лимец. Зрънцата се накисват за 4-6 часа, след което водата се излива. Зърната трябва да се мокрят редовно (2-3 пъти на ден). Ще започнат да покълват на втория ден. Съхранявайте кълновете на хладно място. Винаги ги измивайте преди консумация:

     - Прясно пресовани лимецови ядки (мюсли);

     - Лимец, накиснат във вода за минимум 12ч. преди консумацията. Лимецът може да се накисне в (топла) вода за 12 часа, след което е готов за консумация и може да се добавя към супи, салати, кисело мляко за закуска и други; 

     - Сварен Лимец, който трябва да оставите да ври на слаб огън при често бъркане с дървена лъжица за около 30 минути. Свареният лимец може да се добави към всяко ястие, което обикновено бихте приготвили с ориз.

Внимание: Лимецът трябва да се измива добре преди накисване или готвене.

  1. В средно голям съд за сервиране нарежете салатките наситно,  а доматите на малки кубчета.
  2. След това добавете настърганите моркови и разбъркайте.
  3. За финал добавете лимеца и рибата тон, като овкусите със зехтин, сол и лимонов сок на вкус.
Откъде да купя