Лозови сарми с Лимец

Продукти:

  • лозови листа
  • ½ ч.ч. Лимец
  • ½ ч.ч. ориз
  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • магданоз
  • джоджен и/или копър
  • черен пипер
  • сол
  • 50 гр. сирене
  • 1 яйце
  • 1 к.ч. прясно мляко
  • 1 к.ч. олио

Приготовление:

  1. Нарязаните на ситно моркови и лук се запържват. Към тях се прибавят измитият Лимец и оризът, разбърква се и след няколко минути се заливат с 1 ½ ч.ч. вода. Оставя се да ври 10 мин, след което се изключва за да поизстине.
  2. Сиренето се настъргва на ситно. Към него се прибавят яйцето и прясното мляко, разбърква се и се добавя към вече поизстиналата смес за плънка, заедно с подправките. Всичко се разбърква.
  3. Предварително се подготвя 1 к.ч. олио, овкусено с малко черен пипер и джоджен (или копър).
  4. Преди завиване на сармите, всяко листо се намазва с овкусеното олио. Поставят се в тава или друг дълбок съд на един ред и накрая се завиват с останалите лозови листа (за да останат меки). Добавя се вода, колкото да покрие сармите. Тавата се покрива с фолио и се пече около 1 час на 220°C.

Откъде да купя