Торта от лимец и моркови с портокалова глазура

Рецепта за морковена торта с блатове от лимец.

Време за приготвяне: 1ч. и 30 мин.
Трудност: Средна по трудност рецепта

Продукти (за приблизително 20 порции):

За тортата:

  • 300 гр. брашно от лимец
  • 410 гр. кафява  захар
  • 2 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. карамфил
  • 1 ч.л. индийско орехче
  • 4 средно големи яйца
  • 250 мл зехтин
  • 150 гр. стафиди
  • 100 гр. орехи
  • 620 гр. моркови (обелени и ситно настъргани)

 За глазурата:

  • 225 гр. крема сирене или извара
  • 3 с.л. бита сметана
  • 100 гр. пудра захар
  • 2 с.л. настъргана кора от портокал
  • ½ ч.л. канела
  • 30 мл портокалов ликьор

Начин на приготвяне:

Торта:

  1. Затоплете фурната на 175°C.
  2. Намазнете  и набрашнете съда, в който ще печете.
  3. В средно голяма купа смесете брашното, захарта, содата, канелата, карамфила и индийското орехче.
  4. В голяма купа разбийте яйцата докато станат леки и пухкави.
  5. Постепенно добавете и разбийте олиото в яйцата.
  6. Добавете брашното. Разбивайте докато получите хомогенна смес.
  7. Добавете стафидите и морковите. Разбийте ги много добре.
  8. Изсипете тестото в подготвената тава.
  9. Печете тортата  1 час докато клечка, боцната в центъра, остане чиста при изваждане.
  10. Оставете тортата да изстине в тавата.

Портокалова глазура:

  1. В средно голяма купа смесете размекнатото крема сирене (изварата) и разбитата сметана.
  2. Бавно разбийте пудрата захар в сместа.
  3. Прибавете портокаловата кора и канелата.
  4. Добавете портокаловия ликьор. Смесете всичко добре до получаване на хомогенна смес.
  5. Намажете тортата с глазурата.
  6. Поръсете с настъргани орехи.

Откъде да купя