Салата от спанак и лимец

Салата от лимец със спанак и цвекло.

Време за приготвяне: 15 мин.
Трудност: Лесна рецепта

Продукти (за 2 порции):

  • 150 гр. лимец – във вид на кълнове или накиснат за 12 часа в гореща вода
  • 300 гр. пресен спанак
  • 1 цвекло
  • 1 краставица
  • 20 бр. маслини
  • 1 връзка магданоз
  • сок от ½ лимон
  • 2 с.л. зехтин
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

За да приготвите салатата можете да използвате:

     - Кълнове от Лимец. Зрънцата се накисват за 4-6 часа, след което водата се излива. Зърната трябва да се мокрят редовно (2-3 пъти на ден). Ще започнат да покълват на втория ден. Съхранявайте кълновете на хладно място. Винаги ги измивайте преди консумация:

     - Прясно пресовани лимецови ядки (мюсли);

     - Лимец, накиснат във вода за минимум 12ч. преди консумацията. Лимецът може да се накисне в (топла) вода за 12 часа, след което е готов за консумация и може да се добавя към супи, салати, кисело мляко за закуска и други; 

     - Сварен Лимец, който трябва да оставите да ври на слаб огън при често бъркане с дървена лъжица за около 30 минути. Свареният лимец може да се добави към всяко ястие, което обикновено бихте приготвили с ориз.

Внимание: Лимецът трябва да се измива добре преди накисване или готвене.

  1. Измийте и почистете спанака, след което го накъсайте и поставете на дъното на чинията.
  2. Цвеклото сварете за 10 минути, обелено и нарязано на кубчета го сложете върху спанака.
  3. Добавете магданоза, лимеца, маслините и нарязаната на полукръгове краставица. Овкусете.
Откъде да купя