http://www.limec-bgagro.bg/bg/blog-news/1196/d-r-darina-naidenova-limetc-t-z-rnenata-alternativa-za-khraneneto-na-maikata-i-deteto

Лимецът - зърнената алтернатива за храненето на майката и детето

Лимецът е естествена храна, която може да се отрази положително на  здравето на младата майка, на децата и на цялото семейство. Той е традиционна и същевременно много актуална зърнена култура за нас, българите. Лимецът (Triticum monococcum) се отнася към групата на покритосеменните пшеници и е една от най-ранно култивираните пшеници. Наричан е „хлябът на траките” и „дива пшеница”. И днес лимецът може да се види из цяла България, но отглеждането му е ограничено. В началото на 20 век  постепено бива изместен от модерните селекции високодобивни сортове пшеници, за сметка на  модифицираните вече качествени показатели.

Лимецът се отличава от конвенционалната пшеница както по външен вид (има по-дребни зърна, покрити с твърда обвивка), така и по състав. Тази зърнена култура по идеален начин съчетава предимствата на пълноценното хранене: съдържа високо количество полезни хранителни вещества – близо 58% въглехидрати, 17% белтъчини, едва 3% мазнини и над 9% фибри. Въглехидратите на лимеца са сложни съединения, които бавно и постепенно освобождават енергията си в храносмилателната система на човека. Те помагат на бременната и кърмеща майка и на малкото дете да задоволят нуждите си от енергия. Освен това доставят глюкоза, необходима за правилното развитие на нервната система на плода. Фибрите в лимеца се отразяват много добре на чревния пасаж и помагат да се преодолее проблемът със запека както по време на бременността, така и в детството. Те допринасят за поддържане на чувството за ситост, за по-добър контрол на апетита и по-здравословно тегло на младите майки.

Белтъкът в лимеца се отличава от белтъка в хлебната пшеница както количествено, така и качествено. Важна особенност на лимеца е много ниското съдържание на глутен. Този сложен белтък определя високите хлебопекарни качества на хибридната пшеница, но също така той е причина за възпаление в тънките черва при заболяването Цьолиакия. Алергията към глутена може да се прояви под формата на кожни проблеми, нарушения в храносмилането или в метаболизма и др. Изследванията показват, че лимецът, поради  много ниското съдържание на глутен, се толерира много по-добре от стомашно-чревния тракт. Най-подходящият период за включване на лимецът в менюто на бебето при захранването е между 6 и 7 месец след раждането. Лимецът се използва са приготвяне на каши и пюрета (под формата на смлени зърна или кълнове), а по късно – включен в супи, тестени изделия и десерти. Един от най-вкусните десерти с лимец е ашурето, приготвено бързо и лесно със смлени орехи, сушени плодове, канела, мед. Ашурето от лимец е енергизираща сутрешна закуска, особено ако е поднесено с пресен плод. От лимецово брашно се приготвят вкусни меденки, палачинки, мъфини и други десерти, любими на малките деца.

Лимецът е чудесен източник на редица витамини. Той доставя витамини от група Б - Б1, Б2, Б6, фолиева киселина. Концентрацията на тези витамини се увеличава при покълване на зърната. Кълновете от лимец са чудесен източник на фолиева киселина, особено ако се консумират сурови. Те са подходяща храна за бременната и кърмеща майка, която има повишени нужди от този витамин. Достатъчният прием на фолиева киселина намалява риска от вродени дефекти на невралната тръба у бебето и от спонатанен аборт. За да се предотвратят тези проблеми, лекарите препоръчват поне 3 месеца преди планирана бременност да се приемат добавки с фолиева киселина. Тъй като болшинството бременности в България не са планирани, би било добре всички жени в детеродна възраст да консумират редовно естествени храни, богати на фолиева киселина, каквито са кълновете от лимец. Лимецът доставя витамин Б1, 2 и 6. Всички те са необходими за нормалното протичане на бременноста, излъчват се в кърмата и са от значение за разстежа на бебето. Тези витамини се отразяват на мозъчната функция и емоцоналното състояние и са много полезни за всяка бъдеща майка. Освен това витамин Б6 помага срещу сутрешното гадене, което е често срещан проблем в първите месеци на бременността.

Лимецът е чудесен източника на вит. Е – витаминът на плодовитостта. Изследванията показват, че този витамин може да помогне при някой форми на безплодие. Той се отразява положително на качеството на семенната течност и улеснява оплождането на яйцеклетката.

Съдържанието на ценни мастни киселини и минерални вещества в лимеца е по-високо в сравнение с останалите житни растения. Дивата пшеница е много богата на магнезий. Този минерал е от ключово значение за добрия тонус на мускулите, вкл. на матката по време на бременност. Недостигът на магнезий е чест проблем за съвременния човек и може да е причина за мускулна слабост и болки, хронична умора, нарушения в съня и депресии. Поради това е много важно всяка млада майка да консумира достатъчно храни, богати на магнезий.

За лимецът се смята, че засилва естествените съпротивителни сили на организма, повишава тонуса и работоспособността, грижи се за прочистване на организма от токсините, тъй като активира бъбречната функция. Лимеццът е полезен не само като храна. Ако лапа от лимец се постави на определени места по тялото, тя облекчава болестните симптоми и има нежен въстановителен ефект. Обвивките (шлюпките) на лимеца се използват за пълнеж на специални възглавници и матраци, подходящи за кърмене, за спане, почивка и медитация – както на майката, така и на бебето.

Типичната за лимеца твърда покривна люспа и много гъстите и къси житни класове представляват естествена защита на растението срещу болести, неприятели, полягане, поради което прилагането на препарати за растителна защита (хербициди, инсектициди, фунгициди и пр.) не е необходимо. Той е отличен избор за всеки, които иска да приема натурални храни и не желае да консумира замърсени продукти. Това е още една причина да включваме лимец в менюто си, ако сме заинтересовани от липсата на потенциално опасни вещества в храната на децата ни.

 

Д-р Дарина Найденова,

Специалист по хранене и диететика
МУ – Варна, Катедра Хигиена

Откъде да купя